top of page

Auction of Hot Pot, 'pollepel' for a good cause, Viva Sara, Kortrijk (BE)

Samen met 24 andere kunstenaars, transformeerde Koen Vanmechelen een Pollepel tot een kunstwerken. De werken worden op 28 maart, 2019 geveild ten voordele van Poverella. Het project is een initiatief van Catherine Pattyn .

HOT POT - Koen Vanmechelen, 2019

paint on paper, pencil, chalk, indian powder, feathers, coffee, ceramic spoon, plexi glass

47 x 47 x 15,5 cm

Hot Pot gaat over de kracht van het bouillon dat leven geeft. Gebaseerd op eieren en de kip, het dier dat centraal staat in mijn Planetary Community Chicken (PCC).

In 2016 creëerde ik dit project als vervolg op het Cosmopolitan Chicken Project (CCP). Dit artistieke kruisingsproject met iconische kippen uit verschillende landen, bracht me tot het inzicht dat de diversiteit van de Cosmopolitan Chicken terug in de schoot moest gelegd worden van de lokale, vaak kwetsbare, gemeenschappen die de vele kippensoorten

hebben geschapen. Reden waarin in het PCC project een haan uit de laatste generatie CCP gekruist wordt met een lokale commerciële kip. Het bijeenbrengen van het globale en het lokale, de kruising van diversiteit met productiviteit brengt de mogelijkheid tot een nieuwe, duurzame evolutie. Het resultaat zijn vogels die tot een vitaal element kunnen uitgroeien in de lokale overlevingsstrijd van gemeenschappen in moeilijkheden.

De kip als globale bouwsteen, de pollepel als gereedschap om de verdeling te maken. Het ritueel van het delen is cruciaal bij het proces van verdeling.

De pollepels zijn van kunstenaars Michaël Borremans, Nick Ervinck, Rik, Pieter, Tinus en Robin Vermeersch, Guillaume Bijl, Piet(er) Stockmans, Koen Vanmechelen, Peter Decupere, Jonas Vansteenkiste, Koen Van Den Broek, Wim Opbrouck, Isidoor Goddeeris, Tjok Dessauvage, Desanto, Piet Peere, Thomas Lerooy, D.D. Trans, Ronny Delrue, Klaus Verscheure, Mie Bogaerts, Rudy Van Nieuwenhove, Lola Daels en Polien Boons.

De werken zijn te bezichtigen in Viva Sara Kaffée, Kortrijk. Hoogtepunt en het slot van het initiatief is een exclusief benefietdiner. Tweelingbroers en voormalige sterrenchefs Stefan en Kristof Boxy verzorgen het diner op donderdag 28 maart vanaf 19.30 uur in Viva Sara. Curator Jan Leysen veilt er de unieke pollepels. Er zijn nog 20 van de 120 plaatsen vrij. Het diner bijwonen kost 160 euro per persoon. “We hopen dat veel kunstliefhebbers komen. Zodat de avond veel geld opbrengt voor de strijd tegen kinderarmoede”, besluit Catherine Pattyn.

Info: tel. 056/21.72.70 of mail naar info@vivasara.be.

Bekijk ook het nieuwsitem op de website van VRT news.

Tags:

bottom of page